Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 10:38 - In memoriam • Велко живя нестандартно, а сърцето му бе голямо
Автор: theaterrz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1070 Коментари: 0 Гласове:
0



Тъжната вест за края на житейския път на нашия приятел и колега – художника Велко Велков, не беше неочаквана, но не по-малко болезнена.

Намъчи се горкият през последните няколко години, но така и не престана да радва разградските читатели на “Екип 7” със своите илюстрирани вицове “С извинение…смях с Велко Велков”, със своите смешни рисунки, а навремето - и с шаржовете си под рубриката “Галерия Разград”.



imageМалцина са хората в тоя град, които приживе се радваха на такава голяма популярност, обич и уважение сред почти всички наши съграждани, без разлика на класа, пол или занятие, независимо дали лично го познаваха или го знаеха само от неговите произведения.

И едва ли ще бъде забравен той дълго време и след като вече няма да е между нас.

Даже напротив – според житейската логика вероятно точно сега ще се избистри неговата истинска същност не само на карикатурист от национална и световна величина с многобройни участия в изложби в Германия, Италия, Япония, Канада, Югославия, САЩ, Чехословакия, Полша, Унгария, Австрия, Израел и прочее, но и като автор на театрални плакати, каквото беше истинското му призвание и творческо амплоа.

Роден е на 4 юли 1946 година в село Кацелово, Русенско, и още като ученик в Русе публикува свои творби във вестник “Дунавска правда”. Работи известно време като стругар в местния завод за селскостопанска техника, след което е приет във Висшия педагогически институт /впоследствие – университет/ “Кирил и Методий” във Велико Търново, специалност “Изобразително изкуство”, профил “Приложна графика”.

С Разград го свързват сценографските му изяви като проектант и изпълнител на концерти и събития в някогашния ни Младежки дом и участник в общите национални изложби на младата българска карикатура, в които многократно беше носител на призовите награди.

Впоследствие се засели тук и в продължение на повече от 35 години непрекъснато беше един от стожерите на местния културен живот.

В Разградския драматичен театър /с малки прекъсвания/ работи от 1979 година и там беше привлечен като художник-проектант от тогавашния директор Станьо Михайлов.

Още първите му плакати направиха впечатление и участваха в представителни изложби в България и чужбина, в големи европейски и световни биеналета в Будапеща, Берлин, Оснабрюк, Варшава, Бърно, Йерусалим и пр.

Ангажираха го и други колективи от страната, като примерно театрите в Шумен, Сливен, Ямбол, Търговище, Бургас, театърът и операта в Русе и т.н.

Паралелно с театралния плакат, още от първия му сезон тук му беше възлагано и проектирането на сценографии – като например за спектаклите “Как Румцайс стана разбойник”, “Съкровището на Силвестър”, “Веселата магистрала”, “Животът – това са две жени”, “Нерви за любов”, “Вечер”, “Халосник” и много други.

Велко е един от малцината театрални художници в страната, който е включен в пространната и авторитетна „Антология на българския театър“, която бе публикувана миналата година.

Автор е и на три книги с карикатури и илюстрирани анекдоти, а неговите театрални плакати от три години са експонирани във фоайетата на разградския драматичен театър – едно негово дарение към колектива и жителите на града, което всъщност представлява и почти целият му творчески живот.

Велко живя нестандартно, а сърцето му беше голямо – за съжаление, не само в преносен, но и в буквален смисъл.

Поклон пред светлата му памет!

 

„Екип 7“



Тагове:   memoriam,   нестандартно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: theaterrz
Категория: Изкуство
Прочетен: 108458
Постинги: 61
Коментари: 13
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031