Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 11:47 - За театрите в министерството или не са готови, или това е политически камуфлаж
Автор: theaterrz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1247 Коментари: 1 Гласове:
0



09 June 2010

18 кметове на общини бяхме на среща с министъра на културата Вежди Рашидов във връзка с бъдещето на театрите. Темата е „гореща“ от месец и за голямо мое разочарование констатирах, че и министърът, и министерството му не бяха готови за искания точно от тях диалог по темата, каза пред журналисти вчера кметът на Разград.

Денчо Боджиев заяви още:



image- Не успяха да ни представят възможни варианти или алтернативи. Непрекъснато настояваха за нашето мнение. Реагирахме еднакво – щом ни викате, дайте ни първо вашата визия за реформата! Питах: „Съкращавате финансов ресурс ли, какво искате от нас тогава? Преминаваме на делегиран бюджет ли, какви са тогава условията?“.

Защото индиректно ни внушават да приемем театрите като общински и да отпаднат като ангажимент на държавата. Министърът казва, че няма да закрива театри. За реформата в театрите обаче от понеделник отговаря новият заместник-министър на културата Митко Тодоров - директор на театър "Българска армия". Аз знам мнението му за театрите. Той твърде много иска да останат само столичните театри. Ако опита да развие идеята си на практика, ще си има работа с нас. Ще отстояваме позициите си.

Предложих на срещата – когато министерството е готово с конкретните нормативни промени, да ни поканят пак. Тогава да направим реална дискусия и да обсъдим възможностите. Но ние, кметовете, сме за оставането на театрите. Държавата да си запази ангажимента към фонд „Работна заплата“, а всичко останало да поемем ние в общините. Което правим и сега.

Защото ситуациите навсякъде са различни. При нас театрите са два, а собствеността е общинска и читалищна. Но в други градове има театри държавна собственост.

Трябва да се уеднаквят и критериите за издръжка. Ако ще е оптимизация – да знаем. Казах и в София - може да обединим двата състава в Разград. Което веднага значи редуциране на издръжката с една трета – ще бъдат в една сграда, техническият персонал ще бъде само един... Но трябва да знаем каква е крайната цел.

Засега е ясно, че следващата ни среща ще е след 20 юни. Силно се надявам министър Рашидов и екипът му да са си избистрили за себе си как ще изглежда театралната реформа. Онзи ден главният секретар на министерството призна, че не са готови... Другото също не е изключено – че нещата са предначертани и предлаганото ни сега е чисто политически камуфлаж...

 

Георги ТОДОРОВ





Гласувай:
0



1. анонимен - smi.ar
13.12.2011 02:49
http://a9m.ru/p/7197/ - Биржа пиара с покликовой оплатой

http://a9m.ru/p/7197/ - Рекламодателю
Оплачиваются только реальные посетители;
Качественный, живой и заинтересованный трафик из широкого спектра социальных медиа;
Подробная статистика по кликам с возможностью обжалования качества выполнения задания;
Отсутствие комиссии за ввод средств в систему

http://a9m.ru/p/7197/ - Вебмастеру
Возможность монетизировать свои аккаунты в социальных медиа, таких как Twitter, группы и аккаунты Вконтакте, страницы и аккаунты Facebook, Google+ и даже блоги;
Максимум прибыли за счёт полной свободы в написании сопроводительного текста при публикации ссылки заказчика;
Гарантия получения денег за счёт системы холда;
Возможность заработка непосредственно при добавлении площадки в систему;
Выплаты по требованию, минимальная сумма — 100 рублей;
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: theaterrz
Категория: Изкуство
Прочетен: 108566
Постинги: 61
Коментари: 13
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930