Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 09:27 - Заявка за място в столичния културен живот даде и синът на популярния наш артист Александър Божанов – Димитър...
Автор: theaterrz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове:
0



След журналистката Севда Шишманова /дъщеря на Сали Шишманов/, телевизионния водещ Виктор Николаев /син на колегата ни Николай Димитров/, след Пламен Дойнов /син на поета от Разград Иван Дойнов/, след Кембъла, Константин Събчев и прочее синове и дъщери на Лудогорието, които отдавна са в по-широкия и препълнен с възможности свят, своя заявка за място в столичния културен живот даде и синът на популярния наш артист Александър Божанов и съпругата му Светла – Димитър,

imageкойто току-що издаде философското си произведение „Кафе за събуждане /Покана за съзнателна еволюция/“ – книга за смисъла на живота и „своеобразен дневник на еволюционната промяна в съзнанието на човечеството, която през последните години стана досадно очевидна, за да поставяме под въпрос случването й“ /отбелязаното в кавички е цитат от мислите на автора.

image„Какъв е смисълът на живота?“, „Защо го живея и добър ли съм в това, което правя?“, „Възможно ли е щастието?“, „Кой съм аз?“, „Кой си ти?“, „Какво, всъщност, е щастието?“, „Що е това подсъзнание и съзнание?“, „Как ни разбират и как ние разбираме околните?“, „Познаваме ли душите си или живеем само заради тялото?“ – това са всъщност само част от въпросите, над които авторът разсъждава, но не ни дава категорични отговори, а провокира читателското мислене и ни позволява да имаме и собствено мнение.

Честно казано, изненадани сме от задълбочеността на това привидно четивно и същевременно сложно за възприемане философско произведение от 180 страници, което, ако не бъркаме, е първото по рода си не само в разградския ни субкултурен живот.

„Повечето от нас вървят през света, спейки. Остават слепи за смисъла. Остават глухи за причината. Занемаряват душата си, подмамени от илюзията на формите и живеят нещастно. Посвещават дните си на страданието, без да осъзнават, че могат да го прекратят. Не разбират, че имат право да направят различен избор във всеки един момент и да се избавят от тежестта, която носят в себе си.“ – казва авторът.

И казва още:

„Кариери се провалят заради /неразбиране/. Ненаписани бестселъри остават в етера,

неизпяти песни, неизтанцувани танци, неосъществени бизнес идеи, провалени любови и приятелства погиват в неприемането на другия, такъв, какъвто е. Това се получава, защото някой отказва да разбере, че не може да знае, какво е по-добро за друг…“.

И прочее, и прочее редове, които, откъснати от цялостния текст, биха звучали като самостоятелни сентенции.

Трудна е за четене тази книга, защото тя не е създадена само за четене, но и за мислене.

Но ако пък наистина читателят не само започне да я чете внимателно, а и да мисли над написаното в нея, му става още по-трудно, тъй като изведнъж открива из страниците и собственото си – не съвсем радостно – битие.

Нещо, което Димитър Божанов, вероятно, целенасочено е търсил – да намерим себе си, преди да потърсим другите…

И това са само първите ни впечатления.

От малката биографична бележка на корицата научаваме, че младият Божанов е предприемач, писател, журналист, музикант, философ, лектор и прочее.

Вероятно е и да ни е жив и здрав, а на всичкото отгоре в момента ние не му правим рецензия, а просто се радваме на таланта и желанието му да напише подобна книга.

Само внимателно ще го предупредим, че от историческа гледна точка доста пъти животът се е оказвал по-сложен, отколкото философите са си мислели. Дето се вика, и най-истинската истина винаги е условна!

Но Митко е журналист, и музикант, и писател, па и предприемач, едва ли чак толкова сериозно гледа на философията като много сериозна наука!

Но това, все пак, ни най-малко не променя първите ни превъзходни впечатления от неговата творба. Приятен и умен, ненатрапчив или псевдоакадемично досаден език и словоред, есеистично и афористично мислене, разсъждения и тези, а не идеи за разсъждения и тези от първия до последния ред.

Според нас основна идея в книгата му е вечният въпрос на човечеството: „Кой съм аз, кой си ти и защо сме?“, но явно ще ни се наложи и второ четене, за да разберем, има ли го най-сетне при него отговора!

А самото ни желание да има второ четене, май също вече означава нещо!

18 юни 2010

Дулинко ДУЛЕВ



Тагове:   наш,   място,   даде,   артист,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: theaterrz
Категория: Изкуство
Прочетен: 108575
Постинги: 61
Коментари: 13
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930